A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk! További információ, adatvédelmi nyilatkozatunk ITT érhető el. OK
1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 179 0990

Textil, meszelt fal, vagy kő?

Elképesztően látványos ma már a textúrák élethű megjelenítése, és kreatív kombinációi!

A textil hatású csempe most a legújabb trend, mellyel egészen új köntösbe tudjuk öltöztetni a helyiségeket. A meszelt falat, természetes köveket és fát idéző textúrák mellett természetesen, melyekből szintúgy újabb és újabb, egyre különlegesebb változatokat és textúrákat ismerhetünk meg. Tartsanak velünk, üde, friss és igazán kreatív kis összeállítás következik!

A mai, új generációs csempék világa számos elképesztő újítással mutatkozik be előttünk, a gyártók évről évre, szezonról szezonra hozzák egyedi, olykor már-már meghökkentően élethű felületeiket, textúráikat.

A fa, a kő, a márvány és a beton mellé most felsorakoznak a különböző szövetek, textilek, és egyedi falmintákat, falvédőket vagy éppen szőnyegeket ábrázoló mintázatok.

A természetes, natúr mellett a különböző kultúrák, népművészetek felé is fordultak az elmúlt év trendjei, így egyre élesebben megjelennek ezek hatásai az építészet és a lakberendezés anyagain, tárgyain, ahogyan a hétköznapi használati tárgyainkon is éppúgy.

A textilhatású csempék tehát ma egy újabb, már most egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kategóriái lettek a csempéknek.

A gyártók igyekeznek a természetes meleg fa mellett további olyan burkolatokat és felületeket tervezni, melyekkel otthonos köntösbe öltöztethetjük az egyes helyiségeket, legyen az a nappali, a konyha vagy éppen a fürdőszoba területe, melynek jelentőségét ma egyre inkább elismerjük, és teljes értékű helyiségként tekintve rá, olykor szobaként rendezzük be.

A textil hatású burkolatok kifejezetten elegáns, mégis időtlen mintázatú szövet hatásának köszönhetően egyedi tereket teremthetünk. A Porcalanosa Textil névre hallgató burkolat családja például három szép, natúr árnyalatban kapható, és valamennyi kellemes, melegségbe burkolja a teret.

Az orientális trendek és a népművészet összefonódásaként igazi keleties hangulatot varázsolhatunk akár az étkező, akár a fürdőszoba enteriőrbe a meleg színvilágú, gyékény mintázatú csempével, mely igazán exkluzív.

A textil hatású csempék többnyire matt felületűek, a szöveg textúráját igazán változatosan, olykor egészen finoman, mint a selymek és a legfinomabb kelmék világa,  olykor rusztikusabb szálakkal és szövés- illetve kötésmintákkal mutatják be – de valamennyi nagyon különleges és mutatós.

A több árnyalatot, számtalan mintát bemutató csempe variációk – legyen az bármely gyártó terméke – sokoldalúságuknak, természetes, anyagot idéző textúrájuknak köszönhetően mind nagyon könnyen kombinálható burkolat.

A matt, egyszerűbb textilszövetet idéző textúrával remekül párosítható a fém, vagy akár a fa különféle, egyedi megvilágításban vagy felületképzésben. A fentebbi képen látható kombináció mindkét tagja a Porcelanosa egyedi kollekcióiból kerül ki, és jó példa annak érzékeltetésére, hogy mennyire elképesztően sokoldalú és fejlett ma már a csempegyártás, mennyi mindent képesek ma már a gyártók létrehozni kerámiából!

A textil anyagának mintázatát azonban nem csak rusztikus kombinációban képzelhetjük el, hanem elegáns terekben is gondolkodhatunk bennük. Erre jó példa a FAP csempegyár itt látható gyönyörű enteriőr fotója, ahol a matt, enyhén rusztikus anyagmintát tónusában azonos, finom csillogással, kellemes, meleg megvilágítással és szintén matt, de azonos anyagú és színű lapokkal társították.

A textilek elképesztő választékban és anyagmintában tárulnak elénk, ez pedig nem is annyira új keletű már a csempegyártásban sem: a DOMINO már egy 2010-es kollekciójában is láthattuk ezt a különleges, puha, szövött virágmintás, téli buklé szöveteket és ágytakarókat felidéző, textilhatású csempéjét…

A textil mintázata és anyagszerűsége mellett persze számos új trend jelenik meg a csempepiacon, a csempék formavilágát, és méretét tekintve a kisméretű, geometrikus formák, hexagonok most nagyon hódítanak, ahogyan a beton, vagy a beton hatású felületek is!

A már előbb is említett FAP csempegyártó izgalmas padlólapjában mind a formát, a méretet, mint pedig az anyaghatást illetően modern és divatos.

Azonban még ezt is lehet fokozni, és tovább kombinálni a még egyedibb, még kreatívabb térhatás érdekében!

A MARCA CORONA spanyol gyárnak sikerült is: TextTextil kollekciójában a kicsi illetve közepes csempeméret, a beton illetve a textil effektek, felületek játékos és egyedi kombinációit mutatja meg. Érdemes megfigyelni a burkolási formát, elrendezést is – hiszen ez adja meg az egyébként egyszerű, de kivételesen jól kombinálható és variálható lapok különlegességét.

A formák változatossága gyönyörködtet, és ezt vehetjük itt akár szó szerint is, hiszen a négyzet, téglalap, majd a hexagonok után egyre több gyártó palettáján megjelennek a 70-es évek klasszikus parkettáit idéző méretek, és lerakási módok is.

Ezeket pedig nem csupán a fa egyre élethűbb mintázata és textúrája szerint tervezik meg ma már a gyártók, hanem egész ötletesen keverik is a különböző anyagmintákat. A most következő, közeli fotón izgalmas kombinációt láthatunk a Marca Corona-tól, ahol a textilek különböző mintáit a parketták szálkamintában történő lerakási módjával kombinálták.

És még mindig a parkettáknál és a hexagonoknál maradva, érdemes megtekinteni az EQUIPE szintén nagyon látványos, HEXAWOOD névre keresztelt mutatós, és egészen egyedi kollekcióját, melynek burkolása már ugyan komoly türelmet és szakértelmet kíván, azonban a látvány mindezért bőven kárpótol!

Aki azonban mindezek ellenére maradna a klasszikusabb, hagyományosabb változatoknál, annak is számos gyártónktól tudunk ajánlani szebbnél szebb fahatású, a fa mintázatát egyre élethűbben bemutató változatokat, ilyenek például a MARAZZI kivételes, pazar kollekciói.

A Montagna Caramello például egy gyönyörű, meleg páccal kezelt klasszikus parkettát idéz fel, melyet a hagyományos módon túl, számtalan egyedi elrendezésben, és felületen is alkalmazhatunk!

Hiszen ezeket a lapokat a halszálka vagy a cikk-cakk mintán túl, akár párhuzamosan, vagy tégla mintában eltolva is leburkolhatjuk, és nem is feltétlenül muszáj kizárólag a padlóban gondolkodnunk: mi lenne, ha ezúttal a konyhafalat, vagy egy-egy szépen kiemelt falsávot, falrészletet céloznánk meg?

Sőt, a gyártó még ennél is kreatívabb megoldást ajánl fel nekünk, amikor a különböző árnyalatú, festett fa hatású Montagna lapokat keveri, kombinálja egy izgalmas mixben, mellyel kivételes antik hatású, vintage tereket is tervezhetünk, amikért mostanság egyre több megrendelő megőrül – és, valljuk be – mi is egyre nagyobb fantáziát látunk mára már ezekben a munkákban…

A VS Fürdőszoba munkatársai pedig készséggel segítenek – mind a 3d tervezésben, mint a választásban, mind pedig a szaktanácsadásban – hiszen 20 éve, 200 gyártó termékét forgalmazzuk, és igencsak széles választékkal rendelkezünk különösen a csempék, padlólapok terén!

Nemess Tímea - VS Fürdőszoba Szalon Ügyvezetője

"Várom egy kávéra"  +36 30 535 1672