A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk! További információ, adatvédelmi nyilatkozatunk ITT érhető el. OK

A TopTrade Kft újabb munkája

Egy elképesztő villa megújulása, melyhez a ToTrade Kft is hozzá járul!

“2018-ban a budapesti Iparművészeti Múzeum felújítás miatt több évre bezárt. Ezen idő alatt a szecessziós gyűjtemény legszebb darabjaiból „A mi szecessziónk” címmel kiállítás nyílt a múzeum első igazgatójának, Ráth György műgyűjtőnek fasori villájában. Az épület szobáit – részben az eredeti Ráth gyűjtemény darabjaival, részben egy-egy ország szecessziós bútoraival és műtárgyaival – lakásmúzeum-szerűen rendeztük be. A lakásmúzeum lényege, hogy a látogató szabadon, mint egy meghívott vendég sétálhat végig a szobákon. Az eredeti szőnyegeket ily módon természetesen nem használhattuk. Ekkor adódott megoldásként a Top Trade által képviselt EGE dán cég különleges szőnyeggyártási technológiája.

A tapéták is, mint a szőnyegek, az egyes szobák hangulatához készültek, az ott látható műtárgyakkal összhangban. A nagy ebédlő vörös, indamintás szőnyegéhez a kiindulási alap a Hollandiában 1900-ban készült gépi szövésű szecessziós szőnyeg volt. A tervezésnél fontos szempont volt még az is, hogy a szőnyeg közepére kerülő ebédlőasztal és székek ne zavarjanak bele a mintába. Ugyanebben a helyiségben a tapétához az ötletet a tárlóban elhelyezett Rippl Rónai József által a Zsolnay cég számára tervezett tányérok mintái szolgáltatták. Hasonlóképpen alakult a francia szoba tervezése is. A szőnyeg és a tapéta mintájához a múzeum gyűjteményében található, 1898-ban Párizsban készült nyomott lakástextil liliomos motívuma adta az ötletet. Az osztrák szoba a Wiener Werkstätte sokszor használt egyszerű geometrikus formáiból alakult. Az angol szoba szőnyegének „tükrébe” a XIX. század végi, Morris & Co. londoni műhelyében készült nyomott szövet mintája került. A tapéta a századfordulós brit és amerikai szecessziós ex librisek felhasználásával készült montázs. 

A gödöllői művésztelep szövőműhelyéből kikerült textilek, illetve Maróti Géza bútorainak motívumai jelennek meg a magyar szoba szőnyegeiben. 

A látványtár vitrinjei között különböző rendezvények kiszolgálására alkalmas nagy asztalok alatti szőnyegek mozaikszerű mintáját a Zsolnay gyár mintacsempéi ihlették.

A kiállítás kurátora dr. Horváth Hilda művészettörténész, látványtervezője Somlai Tibor belsőépítész, míg a szőnyegek és tapéták terveit Katona Klára textiltervező készítette.”

Ráth György-villa | 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
fotó: Iparművészeti Múzeum

forrás: torptrade.hu

További képek elérhetők a Top Trade Kft weboldalán!