A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk! További információ, adatvédelmi nyilatkozatunk ITT érhető el. OK

Hogyan hangsúlyozzuk otthonunkat modern stíluselemekkel?

A múlt héten megjelent cikkünkben a modern stílus alapvető ismérveiről és stílusjegyeiről olvashattatok a RoomUp Design lakberendező csapat ismertetésében. Ezen a héten arról beszélgetünk Köntös Mónikával, Selymeci Zsuzsannával és Mehlhoffer Brigittával, hogy mi mindennel tudjuk még hansúlyozni ezt a stílust a berendezések szintjén.

Style&Home: Ha már az otthonunk modern köntösbe van ötlöztetve, kiválasztottuk a burkolatokat, mivel lehet ennek a stílusnak a jegyeit tovább erősíteni?
RoomUp Design: A berendezési tárgyaknak is ugyanúgy vannak stílusjegyei mint a burkolatoknak, így ezeket is ajánlott a stílushoz válogatni. Modern stílus esetén fontos a letisztultság és a funkcionalitás arányának helyes eltalálása. Válasszunk egyszerű, de mutatós darabokat, igyekezzünk a semleges színek mellett valamilyen vezér színkombinációt meghatározni és utána ezt a vonalat következetesen tartsuk is meg. Például a szürkés, barnás alap árnyalatokkal jól mutat a 2019-es év színe a korall, de a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő zöld számtalan árnyalata is beleillik ebbe stílusba. Fontos azonban, hogy mindig jó minőségű, szépen kidolgozott, megtervezett tárgyakat vásároljunk, nemcsak azért mert hosszú távon ez költséghatékonyabb, de használat közben és vizuálisan is többet ad hozzá mindennapi jóérzésünkhöz.

DiVAS Lakberendezés - ROM kanapé

Style&Home: Legyünk egy kicsit konkrétabbak, ha a nappali berendezését vesszük, oda tudnátok valami igazi modern stílusú bútort ajánlani?
RoomUp Design: Szerintük a nappali legfontosabb bútoreleme a kanapé. Egy kanapé azonkívül, hogy minőségi anyagokból készül és formatervezett, legyen kényelmes is. Egy jó kanapé széles elem- és szövetválasztékkal kapható, így könnyen személyre szabható és méretre “igazítható”. Ezenkívül rendelkezik kényelmi funkciókkal is, mint például: állítható fejtámla, könyök- és lábtámasz. Legutóbbi munkák során, pl. egy ROM kanapéra esett a választásunk.

Style&Home: A kanapén túl is fel kell valahogy öltöztetnünk a szobát. A függönyök és a lámpák például igazodhatnak a stílusokhoz, szoktak ezzel a lakberendezők ráerősíteni az összhatásra?
RoomUp Design: Mindenképp igazodniuk kell, a függönyök látványban nagyon fontos szerepet töltenek be, puhává, hangulatossá varázsolják az adott helyiséget. Ezenkívül fontos tisztázni, hogy mit várunk el a függönyünktől, szeretnénk ténylegesen árnyékolni vele (black out és dim out függyönyök) vagy nem, hiszen ez határozza meg, hogy egyáltalán milyen anyagok (jacquard, szatén, taft, zsenília, vászon stb.) jöhetnek szóba a függöny kiválasztásakor. Egy modern nappaliba a függönyön kívül, alkalmazhatunk római rolót, lapfüggönyt, sávrolót vagy rolettát is. A függönyön kívül a világítással is rá tudunk erősíteni a kiválasztott stílusra. Szerencsére minden évben szebbnél szebb lámpa kollekcióval jönnek ki a gyártók, figyelve arra, hogy minél több stílust lefedjenek a termékeikkel. Nemrég került kezünkben a Nova Luce 2019-es katalógusa, melyből az igazán ötletes Vitton lámpacsalád az egyik kedvencünk, ezt akár egy modern enteriőrben is el tudjuk képzelni.

SYKORA Konyhastúdió

Style&Home: Térjünk át a konyhára, ott hogyan erősíthetjük a stílusjegyeket? Hogyan válasszunk modern konyhát, annak ellenére, hogy a konyhák manapság stílustól függetlenül azonos funkcionalitással rendelkeznek?
RoomUp Design: Első látásra egy konyha a választott felületektől tűnik modernnek. A bútorfrontok területén a legmenőbbnek most a 3D-s felületek számítanak, de közkedveltek a matt és a fényes felületek is. A munkapult viszonylatában pedig a karcmentes, foltmentes, hő és tűzálló Neolith lapok, mely nem más, mint szinterezett kerámialap. A Neolith konyhapulthoz ugyanolyan színű lapból mosogatót is választhatunk a konyhánkba. Számos dizájnban kapható: egyszínű, kő-, beton-, márvány és fémhatású vagy akár textilre emlékeztető felülettel. 

Style&Home: A konyha mellett a másik funkcionális berendezést igénylő tér a fürdőszoba. Hogyan legyen funkcionális mégis stílusos és egyszerre modern is?
RoomUp Design: Egy fürdőszoba berendezésénél a stílus mellett a helykihasználás, és a praktikum a legfontosabb szempontok. Magyarországon nem divat 5 évenként felújítani a fürdőt, ezért törekedjünk az időtállóbb darabokra. Gyakran a dekorációt a burkolatok adják, ehhez kell kiválasztanunk a megfelelő bútort, zuhanyt, mosdót és wc-t. A modern fürdők berendezésénél szerencsés helyzetben vagyunk, mert számos gyártó termékei közül válogathatunk. Érdemes azonban, áttekinteni a RAVAK Chrome családját, amely a legszéleskörűbben összehangolt kollekció a magyar piacon. Vonalvezetése, anyaga beilleszthető a modern stílusba, és jól kombinálható más kiegészítőkkel. Az otthonosság  és spa élményét pedig színes, de nem harsány dekorációval érhetjük el. 

RAVAK Fürdőszoba 

Style&Home: Az előző beszélgetés alkalmával említettétek, hogy a modern stílus egyik fontos hívószava a technikai újítások beemelése a lakberendezésbe is. Hogyan valósítható ez meg a XXI. században, amikor mindenhol folyamatos a technikai, technológiai fejlődés?
RoomUp Design: Az intelligens otthonokról tudjuk, hogy applikációból akár külföldről is kezelhetjük a házunkban a világítást, a fűtést, az árnyékolást, a locsolórendszert és a beléptetést. A kérdés sokszor az, hogy az alapokon felül mivel is adhat ez még nagyobb komfortot nekünk. Nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, és elképzelhetjük, hogy mi minden működhetne egy gombnyomásra. Világítás esetében pl., lefekvéskor egyetlen gomb megnyomásával az összes lámpát le lehet kapcsolni a házban. Esetleg a riasztó aktiválásával lekapcsolódik az összes lámpa a házban, és felkapcsolódnak a kültéri lámpák. Nyaralás alatt beállíthatunk egy jelenlét szimulációt, hogy mások ne vegyék észre, hogy nem tartózkodunk otthon. Locsolórendszer irányításánál pl., egy talajnedvesség mérő alkalmazásával könnyedén beállíthatjuk, hogy kertünk a pontosan megfelelő mennyiségű vizet kapja. A fűtési rendszer irányításánál be lehet állítani, hogy pontosan mikorra érjen oda a melegvíz a zuhanyhoz, ezzel jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg..  Ha pedig a nagymamát hagyjuk otthon a gyerkőcökkel, és nem tudja lehúzni a redőnyt, kiriasztani a házat, vagy fázna a vendégszobában, akkor a kettesben eltöltött romantikus hétvége közben is könnyedén tudunk segíteni neki. És a sornak itt nincsen vége… Az ötletelésben és megvalósításban pedig szívesen segít nekünk a Chameleon Okosotthon.