1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 465 7023

Tapéta a fürdőszobába? Nooormális?

Az észak-amerikai lakáskultúrában járatos tervezőként, gyakran kérdezik tőlem: mitől annyira más az amerikai, mitől különös, mi a különbség a két kontinens lakberendezése között?

Mutatok valamit – és az alábbi képeket megnézve, mindenki adja meg a választ magának…

Hazai környezetben, kelet-európai látványelemeken felnőtt – de amerikai film sorozatokon nevelkedett – szemnek is talán elsőre furcsa a fürdőszoba falburkolata. Igen, ez tapéta – ott, ahol mi zsigerből csempét raknánk. Pedig, ha nem kell félni attól, hogy valaki pancsolva mos kezet, akkor a felfröccsenéstől sem kell félteni a falat (azt amúgy is védi a sötétszürke faburkolat). Ugye, hogy sokkal egyénibb és hangulatosabb, mintha plafonig lenne csempézve…?

Lehet – jó amerikai hagyomány szerint – festeni is a falat a mosdó környékén. Így különleges és egyedi minták is kialakíthatók, mint ebben a kissé ázsiai hangulatú fürdőszobában – ahol egyetlen darab csempe sincsen. Ha ezt a megoldást választjuk, ügyeljünk arra, hogy azért lehetőleg vízálló festéket használjunk.

Egy újabb gyönyörű példa az amerikai és ázsiai hangulat keveredésére ugyanazon téren belül. A pult, a lámpák, a tükör határozottan európai gyökereket sugallnak, ám az aranyhalas tapéta és a falikutas mosdótál jelenléte nem hagy kétséget a japános örökségről sem. A kelet találkozik a nyugattal, megfér egymás mellett, sőt erősíti egymást – mindenből a legjobbat, na, ettől más Amerika.

v

De persze a fa és a víz sem idegen egymástól, ha értő kezek hoznak össze belőle egy pazar fürdőszobát, mint ebben a rönkházban. Csempe itt sincs (csak a padlón) mégsem kell a falat védeni. Az apróbb vízcseppek ellen elegendő védelmet ad a mosdópult felkanyarodó széle (ami a gipszkarton válaszfalat védi a vizesedéstől).

És végül az utolsó kép – mintegy kontrasztként – teljesen más képet mutat, mint az előzőek. Itthon vagyunk Európában (azon belül szinte bárhol), ezek már a mi szokásaink, mi ízlés világunk. A csempe boltok örülnek, a tapétások szomorkodnak – a szaniterekben nincs alapvető különbség. Minden a helyén van, kényelmes és tágas – de azért mégiscsak más, mint tengerentúli testvérei. Hogy mi teszi azzá? Talán a nagyvárosi modernség, talán a túlzott funkcionalitás, talán a színek és a dekoráció hiánya. Mert nem csak a pénztárcával van gond.

De, ha Ön nem elégszik meg a középszerűséggel, valami mást, különlegesebbet szeretne – keressen meg bátran. Szívesen segítek! Írjon, tudja, hol talál meg…

 

 

 

Ezek is érdekelhetik