1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 465 7023

Római roló, lap-vagy panelfüggöny… Melyiket válasszam?

A kérdésre a válasz:  sok mindentől függ…

A római rolót csaknem bármilyen térben és bármilyen anyagból készítve  használhatjuk.

Készülhet tehát fényáteresztő és dekor anyagból , trópusi fából, nádszerű anyagokból  sőt úgynevezetett blackout fényzáró anyagból is attól függően, hogy használatával mi a célunk.

Ha csupán díszítésre szolgál,  ki szeretnék látni rajta keresztül az ablakon, akkor készítsük fényáteresztő anyagból, mint az alábbi példákban.

A bal oldali képen raffpálcával ellátott  megoldás látható, amely által a felhúzandó anyag a kiosztás mértékétől függően kerül egymás alá  és adja  meg az egymás mellett lévő függönyök egységét. A jobb oldali római rolóban nincs pálca, itt szorosan egymás alá kerül a felhúzandó anyag.

A fel – és lehúzást pedig mindkét esetben egy a függönyre varrt szalagban végigfutó áttetsző vagy fehér szalag (attól függően, hogy fényáteresztő vagy dekor függönyhöz használjuk )biztosítja, ami csatlakozik a római roló szerkezetéhez.

A római roló tehát le illetve felfelé mozgatható. Készülhet egyszerűbb zsinóros kivitelben, illetve a megbízhatóbb gyöngyláncos mozgatással de motoros működtetésű is létezik.

 

Kombinálhatjuk  a római rolót hagyományos húzott függönnyel is.

Ha sötétítésre szolgál, akkor dekor anyagból készüljön, hogy elzárja a belátást a kíváncsiskodó tekintetek elől.

A lap- vagy panel függöny – a kettő ugyanaz, csupán van aki így, van aki úgy nevezi …- is készülhet a római rolónál felsorolt anyagokból.

Egy dologra azonban figyelni kell a tervezésénél. Miután ez a függöny ahogy a neve is mutatja egységes szélességű lapokból, panelekből áll amit az adott szélességben tudunk csak mozgatni, ezért az ajtó vagy ablak egy vagy két oldalán kell annyi szabad helynek lennie, hogy a függöny kihúzható legyen az ablak elől, hogy ne zavarja az ablak illetve ajtó nyitását.

A lap- vagy panel függöny tehát egy vagy két oldalra mozgatható,kettő, három, négy, öt pályán, egymás előtt.

Lehetőség van kézi mozgatásra, amikor a paneleket külön- külön oda húzhatom, ahol nekem megfelelő. Létezik zsinórszerkezettel ellátott, amikor a karnis jobb vagy bal oldalán elhelyezett zsinórt húzom a mozgatáshoz és létezik motorral működtetett változat is távirányítóval.

A fenti példában a lapfüggöny térelválasztásra szolgál, de mivel az egyik panel  fényáteresztő függönyből készült így dekoráló jelleggel is bír, amit még hangsúlyosabbá tesz a körlapokból összeállított dísz. A lap függöny tépőzárral csatlakozik a karnishoz, ami számtalan  megoldást kínál a függönyök illetve a tér további díszítésére.

Ebben az esetben nappali teréhez passzoló nádpálcával lett díszítve a dekorálási céllal felkerült fényáteresztő anyagból készült panel függöny .

Szóval melyiket is válasszam?

Helyszíntől, funkciótól függően tulajdonképpen bármelyiket…

     

Ezek is érdekelhetik