1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 593 0199

Parketta a plafonon – egy burkolat új megvilágításban

“Mikor lett a parketta műalkotás, vagy lemaradtunk valamiről…?” – tehetnénk fel a kérdést az ausztráliai Yarra House enteriőrjeit elnézve. És valóban: ki mondta, hogy nem lehet a mennyezetet parkettázni?

Nem túl gyakori lakberendezési elem a parketta alkalmazása a falon, vagy a plafonon, de érdemes megjegyezni ezt az innovatív megközelítést. Pedig a parketta falburkolatként kifejezetten otthonos és meleg hangulatot áraszt, sőt ha csak az egyik falat borítja, nagyszerű fókuszpontként is funkcionál.

A Haro, és az Egger cég kifejezetten prémium minőségű parketták gyártására specializálódott. Deszkái elegánsak, strapabíróak, és különleges design elemként képesek kiemelni a hagyományos, vagy modern bútorok összes előnyét. Számos záróelemmel kiegészítve, egy komplett rendszert kínálnak az igényes lakberendezésre vágyóknak. Mindez lehetővé teszi, hogy a cégek által kínált burkolatok ne csak padlóra, de falra, sőt mennyezetre is alkalmazhatók legyenek. A felhasználásuknak csak a lakberendezők képzelete szabhat gátat

   

Parkettáik szigorúan válogatott fafajtákból: amerikai dió, amerikai mogyoró, mandzsúriai dió és más nemes fákból készülnek. Ezek mindegyikének különleges színe és rajzolata van, mely csodálatosan mutat minden stílusban.

Fentiekre kiváló példát szolgáltat a Melbourne-i Yarra House. Az épület a Leeton Point Architects, Susi Leeton Architects építészirodák és az Allison Pye Interiors lakberendezői alkotása. A belsőépítészek bátran játszottak az anyagokkal és azok elhelyezésével: itt a padlók váltak falakká, a falak mennyezetté, a mennyezet pedig megnyílt az égbolt felé. Már a bejárati előtér is olyan, mintha egy betonfalú barlangba érkeznénk meg. Tágas, de mégis hangulatos, hiszen a felhasznált halvány színek igen barátságossá teszik. A márvány, beton és mészkő mellett, számos helyen használták a Harper & Sandilands cég parkettáit, és nem csak a padlón. Jutott belőle a falra és mennyezetre is bővel. De ez adja a ház semmi mással össze nem téveszthető hangulatát. Maga a ház a Melbourne-i Yarra folyó déli partján fekszik számos elegáns villa között, és alkotói megérdemelten kapták meg 2009-ben az ausztrál Viktória államban az “Australian Interior Design Awards” lakberendezői díjat a „Legjobb színhasználat magánlakásokban” kategóriában a belsőépítészeti megoldásokért.

   

Persze, nem kell mindezért Ausztráliába utaznunk, hiszen az idehaza kapható parketták között is vannak olyanok, melyekkel hasonlót alkothatunk. Érdemes lakberendezői segítséget kérni, és a szakavatott szemmel kiegészülve folytatni a keresést, ha magunk is szívesen látnánk lakásunkban a hagyományos felhasználástól eltérő, innovatív parketta burkolatot.

Ezek is érdekelhetik