1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 593 0199

Íme, a klasszikus metrócsempe közkívánatra: hová, hogyan, mikor, és milyet?

Konyhában rendkívül népszerű és divatos már egy ideje a metrócsempe – de a fürdőszoba burkolásakor is előszeretettel keresik. Könnyen burkolható, hiszen kicsi – nem kellenek hozzá különleges ragasztó anyagok, mint a nagyméretű csempékhez. Bármilyen térben jól mutat, egyszerű és időtálló – a legnagyobb előnye pedig, hogy kiválóan variálható, kombinálható. Mit hozhatunk ki belőle, és hová érdemes választani a sokoldalú metrócsempéket?

A konyhacsempeként rendszeresen választott, töretlenül népszerű metrócsempe ma egyre gyakoribb, hogy beköltözik a fürdőszobába is: nyilván nem ok nélkül! Nevét onnan kapta, hogy első ízben metró aluljárók folyosóin találkozhattunk vele, így ennek köszönhetően egy kifejezetten ellenálló csempéről beszélhetünk.  

Egy igazi univerzális, időtálló megoldás – hiszen nem csak tartós, de a dizájn is egyszerű, mégis nagyszerű. Jól variálható, és jellemzően alapszínekben kapható, mint a fényes fehér vagy a klasszikus fekete.

A fehér metrócsempével – lévén, hogy annak felülete világos és sok esetben fényes is – kiválóan növelhető a tér is optikailag – ám ehhez érdemes a fuga színét is hozzá igazítani, hogy egységes, hófehér – azaz egybefüggő – legyen az összhatás.

Természetesen feldobhatjuk színes fugákkal, ez esetben izgalmas, kontrasztos megoldásokat kapunk, melyeket loft terekbe, vagy egyedien kialakított enteriőrökhöz bátran alkalmazhatunk, azonban tudnunk kell, hogy ez a megoldás, a látvány jelentősen meghatározza majd a helyiség karakterét.

Metrócsempével könnyedén variálhatunk a terek optikai alakítása során is, például beugrókat, vagy kiemelt falrészeket akár színes metrócsempével is burkolhatunk, melyet kombinálhatunk a hagyományos fehér változatokkal – mint ahogyan az Acrokerámia is bemutatja ezt a változatot most nekünk.

A fekete, fényes metrócsempe is gyönyörű, azonban a feketével érdemes vigyázni, és inkább csak kisebb felületen, egy-egy sávban alkalmazni – hiszen összenyomhatja, vagy esetleg komorrá is teheti a helyiségeket. Egy loft vagy modern konyhában a bútor közötti sávban burkolva azonban tökéletes megoldásnak bizonyul.

A fekete metrócsempe kiváló alternatívát nyújt a fekete-fehér, kontrasztos fürdőszoba enteriőrök kialakításához is, akár sávosan, akár pepitában, akár vegyesen alkalmazva számtalan eredeti elképzelésre nyílik lehetőség. Hogy biztosra menjen, mindenképpen javasoljuk Önnek 3D látványtervező szolgáltatásunkat, melyben szakértő munkatársaink az Ön által hozott alaprajzra elkészítik saját, leendő fürdőszobájának 3D Látványtervét, amin saját szemével is jól látja majd, hogyan fog mutatni a kiválasztott csempe az Ön otthonában, illetve könnyebben el tudják majd dönteni, hogy melyik elrendezés lesz az igazi…

Ha fekete-fehérben gondolkodunk, akkor nagyon jól kombinálhatjuk ezt egy kis tüzes vörös árnyalattal, hiszen némi melegséget és aktivitást visz a térbe. Ráadás, hogy egyes gyártók a metrócsempét is remek dekorokkal prezentálják, az ARTE csempe családban például kitűnő példákat láthatunk.

Ha esetleg valaki nem szereti a túl fényes változatokat, akár matt vagy más, különleges textúrájú metrócsempét is választhat – mint például a Porcelanosa hosszúkás, festett téglára emlékeztető metrócsempéje…

A legegyszerűbb, hófehér változatot szinte valamennyi gyártónál megtalálhatjuk. Az Equipe gyártó azonban kifejezetten széles metrócsempe választékkal büszkélkedhet: náluk a legegyszerűbb hófehér is több változatban jelenik meg: a fényes, matt, vagy a fózolt, illetve fózolatlan változatokra is számos példát találhatunk.

Ha valaki nem tudná, mit jelent a fózolás: az a kis, körülbelül 45 fokos bevágás a csempék szélén, melytől olyan dinamikus, 3D jelleget kapnak. Parkettáknál illetve laminált padlóknál is láthatunk ilyet – a metró csempe esetében azonban talán még szembetűnőbb ez a kiemelés.

Izgalmas látvány, persze nem mindenki kedveli – így amikor metrócsempét választunk, előbb el kell döntenünk, hogy a sima szélű, vagy a fózolt szélű tetszik-e jobban?

Azt persze jó tudni, és érdemes megszívlelni – hogy ha a metrócsempéket kombinálni szeretnénk egymással – éppen a fózolt megoldás, illetve a változatos szélkialakítás miatt – célszerű egy gyártó termékeit kombinálni, ugyanis lehet, hogy egyiknek a széle nem passzol a másikkal, vagy mások a méretek…

Milyen méretű általában a metró csempe?

Nos, ez is erősen gyártófüggő – azonban az általános, klasszikus metrócsempe többnyire két alapméretben létezik: 10X20, illetve 7,5X15 cm-es méretekben. A piacon kaphatóak más, a klasszikus metrócsempére hajazó, s ettől némileg eltérő méretbeli változatok – például 10X30, vagy 7,5 X 30 centi méretűek – ezek azonban már nem szó szoros értelmében vett, klasszikus metrócsempék.

Léteznek-e dekorok, és egyéb kiegészítő elemek metrócsempékhez?

Gyönyörű, klasszikusan berendezett és dekorált metrócsempés lakásokat látni a külföldi magazinok lapjain, ott ugyanis jóval nagyobb a metrócsempe hagyománya, és kultúrája, mint nálunk. Ezeken is jól látni, hogy a klasszikus stílusú fürdőszobákban a metrócsempéket szép, domború elemekkel zárják le, ilyeneket azonban nálunk is lehet már kapni – Torelló vagy London lezáró elem elnevezéssel. Lábazati elemeket is láthatunk – ám ezek nagyon borsos áron vannak, és többnyire nem is kaphatóak Magyarországon. A fózolt elemekhez azonban kaphatóak sarokelemek, amik a saroktól indulnak, így a fózolt csempék esetében nem látszik a lecsapott él, amikor tégla mintában burkoltattuk fel a metrócsempét. Ezekkel leginkább a pozitív sarkokat érdemes burkolni – mint például egy oszlop, vagy egy beépített WC tartály.

Dekorokat illetően is nagyon változatosak a lehetőségek: hiszen szinte mindegyik fajta fellelhető a piacon. Választhatunk szépen megmunkált, klasszikus darabokat, de akár arany vagy ezüst színű megoldásokat, ahogyan a patchwork minta is nagyon népszerű, vagy az anyagukban mintás, finoman részletezett dekorok.

Hová, illetve milyen terekbe ajánlott kifejezetten a metrócsempe használata?

Tulajdonképpen bárhová – ahova más csempét is tennénk. Konyhába, fürdőszobába kifejezetten jó megoldás, és szépen kombinálhatjuk más, akár nagyobb burkolatokkal is, de önmagában is szép tud lenni, remek hátteret nyújt egy egyedi bútordarabnak, vagy egy izgalmas formájú, esetleg színes szaniternek. Mivel kisméretűek a lapok, így remekül lehet vele kisebb helyiségeket, beugrókat, vagy éppen oszlopokat burkolni – ahogyan a különösen nehezen hozzáférhető zugokba, tetőterekbe is optimális megoldás.

Milyen fajta padlólap illik a metrócsempéhez?

Tulajdonképpen bármilyen! Érdemes kontrasztot megjeleníteni, tehát a világos vagy fehér metrócsempékhez jól mutatnak a sötétebb, nagyobb méretű burkolólapok a padlón, vagy akár a szemközti falon is. Mint általában a fehér csempék mellé, hogy a túlzóan hideg összhatást kicsit melegebbé, otthonosabbá tegyük – a fahatású padlólapokat szoktuk javasolni. Gyönyörű, természetes és időtálló megoldásokat alakíthatunk ki velük otthonunkban, ahogyan bármilyen más térben is megállják a helyüket. A fa mintázatát pedig ma már elképesztően képesek utánozni a gyártók, szinte már a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire…

Milyen mintában rakjuk le a metrócsempét, mi most a trend?

A metrócsempe lerakási és burkolási módja talán az, ami a legnagyobb választási szabadságot adja a felhasználónak. Burkolhatjuk hagyományos, egyenes elrendezésben, vagy téglamintában is – mindegyik más-más hatást fog eredményezni. Ez a kettő a leggyakoribb, ám ezen túl számtalan elrendezési mód, lehetőség van még, a szokványosan használt „feles” eltoláson túl is…

Akár feltehetjük ferdén, 45 fokban eltolva a lapokat – de újabban nagyon közkedvelt a függőleges burkolási mód, vagy a halszálka minta is.

Akármelyik elrendezést választjuk is, a burkolás akkor szép, ha szép egyenletes a sor, és precíz a fugák közötti távolság is, így érdemes szakemberre bízni a burkolását. Nincs még saját kivitelezője?

Üzleteinkben tudunk szakembert is ajánlani Önnek, amennyiben nálunk vásárolja meg burkolatot és az egyéb termékeket fürdőszobája vagy konyhája felújításához – és 3D látványtervező programban pedig meg is tervezzük Önnek, hogy mely lerakási mód, mely elrendezés vagy éppen színösszeállítás hogyan mutat majd, így könnyedén átláthatja és kiválaszthatja a legjobban tetsző, legoptimálisabb megoldást!

Ezek is érdekelhetik

A sokat mutató tágas és nyitott terek

A jól elrendezett nyitott belső terek igazán hívogatóak tudnak lenni. Manapság már mindenki szereti a nyitott tereket, ahol egyetlen helység több funkciót is ellát. Ezek a belső kialakítások lehetővé teszik a házigazdák számára, hogy a konyhából szórakoztassák vendégeiket, ahonnan akár a szülők is a gyerkőcökön tarthatják fél szemüket a vacsora elkészítése során. Nem csoda tehát, hogy ez a fajta elrendezés szinte rokonértelművé vált a modern simasággal és kényelemmel!

Elolvasom ezt a cikket

Egy lépésre a természettől

Biztosan Önben is felmerült a kérdés, hogy hogyan lehet a természet tudatosan jelen mindennapjainkban. A válasz egészen egyszerű. Válasszon természetközeli burkolatokat és berendezési tárgyakat otthonába, mert akkor garantáltan márcsak a madárcsicsergés fog hiányozni a teljes természet érzéséhez...
Elolvasom ezt a cikket

Lakberendezési trendek - 2018

Itt a tavasz, a napsütés és vele együtt a 2018-as lakberendezési trendek is! Az idei év különösen izgalmas lesz a lakberendezési trendek szempontjából, rengeteg újdonság jelenik meg a lakások berendezése kapcsán. 

 

Elolvasom ezt a cikket

Egy cseppnyi természet

Engedje be a természet nyugalmát otthonába! Használjon minnél több természetes anyagot és színt otthona kialakítása során, mert így garantáltan jobban kezeli majd a stresszt és nyugodtabb élet elé néz! Ez alkalommal bemutatjuk Önnek a természet ihlette termékeinket, melyeket egyszerűen és gyorsan szemügyre tud venni, majd megvásárolni Style&Home Lakberendezési Központunkban... 

Elolvasom ezt a cikket

A romantika hírnökei

Biztosan Önben is felmerül a kérdés, hogyan lehet egy termék romantikus... Olvassa el cikkünket és a titokra fény derül . Addig is romantikázzon Velünk az év minden napján, mert Mi igazi társa leszünk építkezése és felújítása során! Az első csempe lerakásától az utolsó függönyigazításig kitartunk Ön mellett. 

 

Elolvasom ezt a cikket

Az újdonság varázsa

A tavasz a megújulás időszaka, mind a természetben, mind pedig a Style&Home Lakberendezési Központban megtalálható termékek körében. A meseszép időjárás mellé, mi újdonságaink bemutatásával kedveskedünk Önnek! 

Termékeink maradnak, reméljük az időjárás is! Látogasson el Központunkba, ahol szemügyre veheti őket!

Elolvasom ezt a cikket