A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk! További információ, adatvédelmi nyilatkozatunk ITT érhető el. OK
1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 179 0990

Fürdőszobát tervez? Ügyeljen a helyes fürdőszoba-ergonómiára!

Sok bosszantó kialakítást, rossz választásból vagy elrendezésből adódó hétköznapi kényelmetlenséget megspórolhatunk magunknak, ha ügyelünk otthonunk helyes ergonómiai szabályaira, melyek valójában logikus dolgokból adódnak. Most összegyűjtöttünk Önnek néhányat, melyeket sokszor elrontunk, pedig milyen kézenfekvőek, ha az ember jobban belegondol…

Képzelje csak, milyen kellemetlen a mindennapok használata során egy rossz irányba nyíló ajtó – mely a lakásunk bármely pontján előfordulhat, a fürdőszoba azonban mégis egy kritikus hely, hiszen többnyire – legalábbis az átlagos hazai lakásoknál – szűkös, viszonylag kicsi alapterülettel rendelkező helyiségről van szó, ahol egy kifelé nyíló zuhanyajtó, vagy egy ütköző szekrényajtó nem csak hogy kényelmetlen, de még a használatot is befolyásolhatja.

Ajtók és ajtónyitás: találjuk meg a helyes irányt!

Amikor a fürdőszobát megtervezzük, alaposan érdemes átgondolni, mi hová és mi mellé kerüljön, nyitható lesz-e majd az ajtó, és melyik irányban lesz majd a legoptimálisabb kinyitni.

Aki nem biztos a helyes ergonómiát illetően, nyugodtan kérheti szakember segítségét, de fürdőszoba tervező kollégáink is készséggel segítenek az ilyen kérdések legjobb megoldásában!

A piacon kapható zuhanyajtók és szekrényajtók pedig a választás teljes szabadságát kínálják: létezik balos, jobbos kivitel, befelé és kifelé nyíló zuhanyajtó, de akár elhúzható paravánt, vagy nyitottra hagyott zuhanykabint is választhatunk.

A mosdó alatti szekrénye vagy egy nagyobb, magas fürdőszobai szekrény esetében is érdemes átgondolni az ajtók nyitási irányát, hogy ne ütközzön bele senki fogmosás vagy tisztálkodás közben. Mi van akkor, ha a kádtól vagy a kevés álló helytől sehogyan sem fér el egy kinyitható ajtó a mosdó alatti szekrényhez? Ilyen esetben a nyitott, vagy elhúzható ajtót is választhatjuk, de a mai mosdó-szekrények fiókos, többfiókos megoldása is számos kincset el tud rejteni a fürdőszobában.

Mitől függ a kényelmesen használható WC csésze?

Mindenekelőtt a megfelelő helytől, és persze a könnyű tisztíthatóságtól, higiénikus kiviteltől!

Talán ezzel nincs mindenki tisztában szám szerint - de a WC csésze elhelyezkedéséhez szükséges helyigény, ahhoz hogy az mindenki számára kényelmes és jól használható legyen: 70 cm.

Ezt érdemes így megtervezni, ennyi helyet mindenképpen hagyjunk ki a szaniter körül. Illetve, ha már a WC-nél tartunk: a termék kiválasztásakor azt is átgondolhatjuk, hogy sík – vagy éppen mély öblítésűt szeretnénk-e? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya – ezeket kollégáink szívesen ismertetik Önnek személyesen!

A másik lényeges dolog pedig a gyors és könnyű tisztíthatóság, a folyamatosan biztosított higiénia!

Ma pedig már kaphatóak a Geberit csoport kínálatában a Rimfree öblítőperem nélküli kerámia WC-k, melyekkel a gyártó új mércét állít fel a könnyű tisztán tarthatóság valamint a higiénia terén.

Ezek egy új, szabadalmaztatott vízelosztó elemmel rendelkeznek, mellyel egy új öblítési technológia vette kezdetét: optimális öblítést, tökéletes eredményt biztosít már egészen kis öblítővíz mennyiség használatával is! Ilyen módon pedig a tisztítószerrel is jócskán spórolhatunk, hiszen így lényegesen kevesebb kell majd belőle, vagyis még környezetünket is óvni tudjuk.

A másik, hogy a perem nélküli részek takarításkor jóval könnyebben hozzáférhetőek, a WC csészénk pedig akár egyetlen törlés után is higiénikus és ragyogóan tiszta!

Ezek a WC-k egyébként még ráadásként egy speciális, antibakteriális bevonatot is kaptak már a gyártás során, melynek köszönhetően tökéletesen tiszta, a víz gyors lefolyását segítő, vízkőmentes felületet kapunk, ami szintén sok bosszúságot tud okozni egy háztartásban – hiszen a vízkő - mint tudjuk,- igen nehezen távolítható el maradéktalanul.

A Geberit gyár pedig gondolt még az akadálymentesítésre is: kerekesszékhez illeszkedő kinyúlással tervezte meg és bocsátotta piacra termékeit az akadálymentes WC-helyiségek számára.

Kádak kényelme és biztonsága

Amikor a fürdés, a fürdőkád mellett döntünk, nyilvánvaló ok a kényelem: hiszen a gyors zuhanyzással nem ér fel egy ellazító, nyugtató hatású fürdő egy kényelmes fürdőkádban! Mitől lesz kényelmes egy kád? Nyilván ez is függ a megfelelő méret kiválasztásától, a kád formájától, - szerencsére már ebből is számtalan verzió létezik az egyenes, az aszimmetrikus, vagy akár a sarok kádakon belül is, de a mai trendek egyre inkább előtérbe helyezik a térben álló kádakat is, melyek nemcsak tágasak és kényelmesek, hanem rendkívül gyönyörűek, elegánsak is!

Ha pedig már kiválasztottuk a megfelelő kádat, akkor elgondolkodhatunk, hogy milyen, a mi életvitelünk és kényelmi szempontjaink alapján megválasztott kiegészítőkkel ruházzuk majd fel. Vásárolhatunk kádparavánt, vagy a biztonságosabb használathoz kapaszkodót is a kádunkhoz.

Egyes gyártók termékeinél például már lehetőség van a kapaszkodó előre történő beépítésére, s ezzel nem kell utólag bajlódnunk vele. Ilyen kádakat találhatunk a Ravak, a Riho vagy akár a Laufen gyárak kínálatában is…

Miért fontos már egészen korán, a tervezés fázisában kiválasztani a kádat vagy a zuhanykabint?

Ez nagyon lényeges pontja a helyesen megtervezett, ergonomikus és majd jól használható fürdőszobának! Hiszen ahhoz hogy majd a számunkra ideális helyre kerüljenek a fürdőszoba berendezési tárgyai, a kád, a zuhanyzó és a szaniterek – már előre el kell dönteni ezek méretét és pontos helyét is a kiállások miatt.

A kádaknál, az egyes kád típusoknál pedig ezek a kiállások egymástól eltérhetnek – éppen ezért jó, ha már a tervezés fázisában megvan a kádunk, így már majd az adott típushoz tudjuk illeszteni, illetve beépíttetni a megfelelő kiállást!

Hasznosnak találta fürdőszoba tervezési tippjeinket? Akkor érdemes nyomon követnie hétről hétre fürdőszoba blogunkat, de az üzleteinkbe is ellátogathat tanácsért, ötletekért – hiszen kollégáink készséggel segítenek minden felmerülő kérdésre!

Ezek is érdekelhetik

Az álomszerű kényelem

A kényelem szó hallatán mindenkinek más jut eszébe, de a lakberendezés, a bútoraink erőteljesen összekapcsolódnak a fogalommal. Amikor kiválasztjuk az otthonunkat és elkezdjük megtervezni a berendezését, igyekszünk olyan döntéseket hozni, amelyek segítségével kényelmes otthont varázsolhatunk. Lehet egy otthon bármilyen impozáns, csillogó, tele drága bútorokkal, ha kényelmetlen, értékét veszti. 
Elolvasom ezt a cikket

A különleges és modern nagyvárosi industrial

Az industrial stílus, más néven a loft a régi gyárépületek, ipari létesítmények átalakításával jött létre. Fő pillére a tágas terek és nagy belmagasság, ezért gyakran irodákban és közintézményekben is alkalmazzák. A stílus célja, hogy olyan érzést váltson ki a benne tartózkodótól, mintha egy raktárba lépett volna be. Ehhez nélkülözhetetlen az eredeti tartóelemek, téglafalak, és csövek használata. 
Elolvasom ezt a cikket

Kombinálás végletek

Manapság nem egyszerű a lakberendezők dolga, hiszen eligazodni a megannyi stílus között nem könnyű, viszont a stílusok keresztezése utat nyit a kreativitásnak. A lehetőségek keresésének, az anyagok kombinációjának köszönhetően ma már sok otthonban jelen van a különböző textúrák egyvelege, mint a bőr, a tégla, a fém, a fa és az üveg. 
Elolvasom ezt a cikket

Miért érdemes a Style&Home Lakberendezési központba ellátogatni?

Amikor felmerül az építkezés vagy a lakásfelújítás gondolata, sok kérdés megfogalmazódik bennünk. Sokszor már a legelején kicsit elakadunk, hogyan fogjunk hozzá? Jó hírünk van, a Style&Home Lakberendezési Központ munkatársai minden kérdésre felkészültek és alaposan kidolgozták a lehetőségeket az Ön számára, hogy a lakásfelújítás könnyen, stresszmentesen és kellemesen menjen végbe.
Elolvasom ezt a cikket

Egy kis vidámság a lakásban: a bohém stílus

A bohém stílus igazi különlegesség, feltűnő és harsány, megosztja az emberek véleményét. Kevesen választják ezt a stílust teljes lakásuk berendezéséhez, azonban a bohém elemek vidámságot kölcsönöznek és feldobják a hétköznapokat, így érdemes beépítenünk otthonunkba. A színek, a formák, az anyagok vegyítése rendezetlen hatást kelthet, ezért körültekintően kell megterveznünk bohém otthonunkat. 
Elolvasom ezt a cikket

A sokat mutató tágas és nyitott terek

A jól elrendezett nyitott belső terek igazán hívogatóak tudnak lenni. Manapság már mindenki szereti a nyitott tereket, ahol egyetlen helység több funkciót is ellát. Ezek a belső kialakítások lehetővé teszik a házigazdák számára, hogy a konyhából szórakoztassák vendégeiket, ahonnan akár a szülők is a gyerkőcökön tarthatják fél szemüket a vacsora elkészítése során. Nem csoda tehát, hogy ez a fajta elrendezés szinte rokonértelművé vált a modern simasággal és kényelemmel!

Elolvasom ezt a cikket