A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk! További információ, adatvédelmi nyilatkozatunk ITT érhető el. OK
1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.info@styleandhome.hu06 30 179 0990

Fürdőszobát tervez? Ügyeljen a helyes fürdőszoba-ergonómiára!

Sok bosszantó kialakítást, rossz választásból vagy elrendezésből adódó hétköznapi kényelmetlenséget megspórolhatunk magunknak, ha ügyelünk otthonunk helyes ergonómiai szabályaira, melyek valójában logikus dolgokból adódnak. Most összegyűjtöttünk Önnek néhányat, melyeket sokszor elrontunk, pedig milyen kézenfekvőek, ha az ember jobban belegondol…

Képzelje csak, milyen kellemetlen a mindennapok használata során egy rossz irányba nyíló ajtó – mely a lakásunk bármely pontján előfordulhat, a fürdőszoba azonban mégis egy kritikus hely, hiszen többnyire – legalábbis az átlagos hazai lakásoknál – szűkös, viszonylag kicsi alapterülettel rendelkező helyiségről van szó, ahol egy kifelé nyíló zuhanyajtó, vagy egy ütköző szekrényajtó nem csak hogy kényelmetlen, de még a használatot is befolyásolhatja.

Ajtók és ajtónyitás: találjuk meg a helyes irányt!

Amikor a fürdőszobát megtervezzük, alaposan érdemes átgondolni, mi hová és mi mellé kerüljön, nyitható lesz-e majd az ajtó, és melyik irányban lesz majd a legoptimálisabb kinyitni.

Aki nem biztos a helyes ergonómiát illetően, nyugodtan kérheti szakember segítségét, de fürdőszoba tervező kollégáink is készséggel segítenek az ilyen kérdések legjobb megoldásában!

A piacon kapható zuhanyajtók és szekrényajtók pedig a választás teljes szabadságát kínálják: létezik balos, jobbos kivitel, befelé és kifelé nyíló zuhanyajtó, de akár elhúzható paravánt, vagy nyitottra hagyott zuhanykabint is választhatunk.

A mosdó alatti szekrénye vagy egy nagyobb, magas fürdőszobai szekrény esetében is érdemes átgondolni az ajtók nyitási irányát, hogy ne ütközzön bele senki fogmosás vagy tisztálkodás közben. Mi van akkor, ha a kádtól vagy a kevés álló helytől sehogyan sem fér el egy kinyitható ajtó a mosdó alatti szekrényhez? Ilyen esetben a nyitott, vagy elhúzható ajtót is választhatjuk, de a mai mosdó-szekrények fiókos, többfiókos megoldása is számos kincset el tud rejteni a fürdőszobában.

Mitől függ a kényelmesen használható WC csésze?

Mindenekelőtt a megfelelő helytől, és persze a könnyű tisztíthatóságtól, higiénikus kiviteltől!

Talán ezzel nincs mindenki tisztában szám szerint - de a WC csésze elhelyezkedéséhez szükséges helyigény, ahhoz hogy az mindenki számára kényelmes és jól használható legyen: 70 cm.

Ezt érdemes így megtervezni, ennyi helyet mindenképpen hagyjunk ki a szaniter körül. Illetve, ha már a WC-nél tartunk: a termék kiválasztásakor azt is átgondolhatjuk, hogy sík – vagy éppen mély öblítésűt szeretnénk-e? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya – ezeket kollégáink szívesen ismertetik Önnek személyesen!

A másik lényeges dolog pedig a gyors és könnyű tisztíthatóság, a folyamatosan biztosított higiénia!

Ma pedig már kaphatóak a Geberit csoport kínálatában a Rimfree öblítőperem nélküli kerámia WC-k, melyekkel a gyártó új mércét állít fel a könnyű tisztán tarthatóság valamint a higiénia terén.

Ezek egy új, szabadalmaztatott vízelosztó elemmel rendelkeznek, mellyel egy új öblítési technológia vette kezdetét: optimális öblítést, tökéletes eredményt biztosít már egészen kis öblítővíz mennyiség használatával is! Ilyen módon pedig a tisztítószerrel is jócskán spórolhatunk, hiszen így lényegesen kevesebb kell majd belőle, vagyis még környezetünket is óvni tudjuk.

A másik, hogy a perem nélküli részek takarításkor jóval könnyebben hozzáférhetőek, a WC csészénk pedig akár egyetlen törlés után is higiénikus és ragyogóan tiszta!

Ezek a WC-k egyébként még ráadásként egy speciális, antibakteriális bevonatot is kaptak már a gyártás során, melynek köszönhetően tökéletesen tiszta, a víz gyors lefolyását segítő, vízkőmentes felületet kapunk, ami szintén sok bosszúságot tud okozni egy háztartásban – hiszen a vízkő - mint tudjuk,- igen nehezen távolítható el maradéktalanul.

A Geberit gyár pedig gondolt még az akadálymentesítésre is: kerekesszékhez illeszkedő kinyúlással tervezte meg és bocsátotta piacra termékeit az akadálymentes WC-helyiségek számára.

Kádak kényelme és biztonsága

Amikor a fürdés, a fürdőkád mellett döntünk, nyilvánvaló ok a kényelem: hiszen a gyors zuhanyzással nem ér fel egy ellazító, nyugtató hatású fürdő egy kényelmes fürdőkádban! Mitől lesz kényelmes egy kád? Nyilván ez is függ a megfelelő méret kiválasztásától, a kád formájától, - szerencsére már ebből is számtalan verzió létezik az egyenes, az aszimmetrikus, vagy akár a sarok kádakon belül is, de a mai trendek egyre inkább előtérbe helyezik a térben álló kádakat is, melyek nemcsak tágasak és kényelmesek, hanem rendkívül gyönyörűek, elegánsak is!

Ha pedig már kiválasztottuk a megfelelő kádat, akkor elgondolkodhatunk, hogy milyen, a mi életvitelünk és kényelmi szempontjaink alapján megválasztott kiegészítőkkel ruházzuk majd fel. Vásárolhatunk kádparavánt, vagy a biztonságosabb használathoz kapaszkodót is a kádunkhoz.

Egyes gyártók termékeinél például már lehetőség van a kapaszkodó előre történő beépítésére, s ezzel nem kell utólag bajlódnunk vele. Ilyen kádakat találhatunk a Ravak, a Riho vagy akár a Laufen gyárak kínálatában is…

Miért fontos már egészen korán, a tervezés fázisában kiválasztani a kádat vagy a zuhanykabint?

Ez nagyon lényeges pontja a helyesen megtervezett, ergonomikus és majd jól használható fürdőszobának! Hiszen ahhoz hogy majd a számunkra ideális helyre kerüljenek a fürdőszoba berendezési tárgyai, a kád, a zuhanyzó és a szaniterek – már előre el kell dönteni ezek méretét és pontos helyét is a kiállások miatt.

A kádaknál, az egyes kád típusoknál pedig ezek a kiállások egymástól eltérhetnek – éppen ezért jó, ha már a tervezés fázisában megvan a kádunk, így már majd az adott típushoz tudjuk illeszteni, illetve beépíttetni a megfelelő kiállást!

Hasznosnak találta fürdőszoba tervezési tippjeinket? Akkor érdemes nyomon követnie hétről hétre fürdőszoba blogunkat, de az üzleteinkbe is ellátogathat tanácsért, ötletekért – hiszen kollégáink készséggel segítenek minden felmerülő kérdésre!

Ezek is érdekelhetik

Luxus otthon pénztárcabarátan

Elegáns otthont nem csak drága bútorokkal és kiegészítőkkel teremthetünk, hanem a részletekre való kiemelt figyelemmel is. Az eleganciát, a luxust összekapcsoljuk a lustasággal, melynek hatást elérhetjük nagy és színes díszpárnákkal. Mutatósak, e mellett pedig a vendégek kényelme is biztosítva van. 

Elolvasom ezt a cikket

Karácsonyi nyereményjáték

Köszönjük ügyfeleinknek, követőinknek az egész éves aktív figyelmet! Szeretnénk kedveskedni egy utolsó 2018-as nyereményjátékkal, hogy egy picit megkönnyítsük a felújítók/építkezők dolgát. A nyereményekért való küzdelembe úgy szállhat be, ha megkeresi weboldalunkon az alábbi kis arany karácsonyfát és Facebook bejegyzésünk alatt kommentben megírja, hogy hol találta meg. 
Elolvasom ezt a cikket

Számítunk Önre is!

Tagcégünk, a RAVAK Fürdőszoba már régóta kapcsolatban áll a Rejetett Kincsek Down Egyesülettel. Legújabb kezdeményezésükkel is az Egyesületet szeretnék támogatni. 
December 4-8. között minden megvásárolt RAVAK tisztítószerrel MOST a Rejtett Kinsek Down Egyesületet támogatja!
Elolvasom ezt a cikket

Perfekcionizmus a lakberendezésben

A perfekcionizmus az a lakberendezési stílus, mely szoros rokonságban áll a minimalizmussal, azonban erőteljesebben képviseli azt a vonalat, hogy az otthon szolgálja a lakóját. Ennek érdekében a technikai innovációk nagy szereppel bírnak. A teret az egyszerű formák, a rend, a rendszerezettség jellemzi. 
Elolvasom ezt a cikket

A letisztult és elegáns minimalista stílus

A minimalista stílus az 1960-as, 1970-es évek Amerikájából származik. Alapfelvetése, hogy “a kevesebb több”. A bútorok egyszerűek, formaviláguk letisztult. Nem jellemző rájuk a hivalkodás, a díszítettség, azonban eleganciát sugároznak. A minőség fontos a a bútorok, textíliák és a kiegészítők esetében is. Dísztárgyak csak elvétve mutatkoznak meg.
Elolvasom ezt a cikket

Modern funkcionalizmus

A funkcionalizmus a lakberendezésben a minimalista, a high-tech, az indusztriál és az organikus elemek közül tartalmaz mindegyikből egy keveset. Létrejöttének célja a kényelem, a hasznosság. A funkcionalista terekben minden tárgynak megvan a célja, a díszítettség nem elsődleges szempont, azonban fontos, hogy szép anyagokból, igényesen megmunkált tárgyakból álljon a berendezés. 
Elolvasom ezt a cikket